woensdag 21 augustus 2013


Dag 19: dinsdag 20 augustus 2013
Om 10.00 uur vertrekken we van de parkeerplaats. Eerste bestemming is een overdekte markthal in het noorden van Helsinki. Deze valt een beetje tegen. We kopen er wel een paar spulletjes.
Daarna naar de Arabiafabriek. Hier bezoeken we het Arabiamuseum. Mooie pronkstukken uit de Arabiageschiedenis. We wippen nog even binnen in de Ittala-outlet, maar vinden niets van onze gading.












We rijden naar Tuusula. Hier willen we een expositie van Martta Wendeling bezoeken. We moeten lang zoeken naar het adres. Martta Wendeling is een zeer bekende Finse illustratrice. Van haar illustraties zijn o.a. veel ansichtkaarten gemaakt. En passant bezoeken we ook het huisje waar de beroemde Fins schrijver en dichter Alexis Kivi zijn laatste levensmaanden heeft doorgebracht. Het was het huis van zijn broer en zijn gezin, dat Kivi, verslaafd, ziek en depressief, had opgenomen. Hij overleed in 1872.

Tot slot willen we het huis van Sibelius bezoeken in Ainola. Maar we zijn net te laat. Om 17.00 uur sluit het huis van de beroemde componist.
In Riihimäki vinden we een camping voor de nacht.

Dag 20: woensdag 21 augustus 2013
We rijden naar Ittala voor een bezoek aan de Ittalafabriek.
In de glasblazerij zien we hoe de waterkannetjes en andere glasproducten worden geblazen. Hoe deze verder worden verwerkt, zoals polijsten e.d. kunnen we niet bekijken.
Daarna het Ittalaglasmuseum. Hier zien we een tentoonstelling van alle bekende en minder bekende glasproducten van Ittala. De toegangskaartjes voor het museum geven 20% korting op aankopen in de naastgelegen winkel. Zo’n aantrekkelijk aanbod kunnen we niet laten lopen. Dus we slaan onze slag.

Volgende bezoekdoel is de kerk van Hattula. Volgens onze Insight Guide meer dan de moeite waard om te bezichtigen. Maar weer pech. De kerk is alleen tussen 15 mei en 15 augustus open voor bezoek.






Daarna rijden we langs “de toeristische route” naar Heinola. We rijden over mooie glooiende wegen langs grote en kleine meren. Onderweg speuren we naar een goede camperplek aan het water. Maar helaas, we vinden niets geschikt. Uiteindelijk belanden we voor de nacht op de camping van Heinola.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten