vrijdag 16 augustus 2013


Dag 15: vrijdag 16 augustus 2013
We hebben gisteren niets over het weer gezegd. Onderweg naar de veerboot begon de lucht wat op te klaren. Toen we op het eiland Saarema aankwamen, scheen de zon. En dat doet hij vandaag ook. 
 Met de camper maken we een rondtour over het eiland. Op zich een leuke ervaring maar op de duur begint het steeds terugkerende beeld, veel bomen, toch wat te vervelen.
‘sMiddags maken we de oversteek naar het vaste land en zetten koers naar Haapsalu. In de stad staan de resten van het bisschoppelijk kasteel dat hier in 1279 werd gebouwd.

Haapsalu is de geboortestad van Ilon Wiklu, die de Pipi Langkous boeken van Astrid Lundgren illustreerde. Op 14 jarige leeftijd was zij met haar ouders naar Zweden gevlucht.

Einde 19e begin 20e eeuw was Haapsalu een geliefde badplaats/kuuroord voor de Russische beau monde. In 1905 werd speciaal voor tsaar Nicolaas II en zijn hofhouding een station gebouwd.
Ook Tsjaikovski was een vaste bezoeker van Haapsalu. In zijn 6e symfonie heeft hij een oud Est volkswijsje verwerkt.






 De stad heeft een mooie promenade langs de zee met een prachtig neo-classistisch kurhaus. Waar we een bruidspaartje gespot hebben.

Voor de nacht kiezen we voor camping Pikseke. Er staan hier 22 Nederlandse campers. Ze zijn gezamenlijk op een 32-daagse reis met als hoogtepunt Sint Petersburg. Een 23e deelnemer is door de ANWB naar Tallinn gesleept omdat hij motorpech heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten