zondag 4 augustus 2013



Dag 1: vrijdag 2 augustus 2013
Uitgezwaaid door Frieda vertrekken we om +/- 10.00 uur uit Alkmaar.
Langs de bekende route door Noord Holland, over de afsluitdijk en door Friesland en Groningen, passeren rond 12.00 uur bij Bad Nieuweschans de grens met Duitsland. Inmiddels is de buitentemperatuur tot tropische waarde opgelopen; 38 tot 40 graden. Maar met de airco aan is het in de camper goed uit te houden.
De rit over de Autobahn verloopt vrijwel probleemloos. Tweemaal een kort oponthoud door filevorming vanwege een ongeluk.
Om 17.30 uur arriveren we in Kiel aan de Ostuferhafen om in te checken voor de ferry naar Klaipeda in Litouwen. Tussen 19.30 uur en 19.40 uur mogen we oprijden om in te schepen. Dat betekent echter niet meer dan dat we in een rij met één camper en een tiental bestelbusjes mogen gaan staan om op onze beurt te wachten om aan boord te rijden. Eerst gaan alle vrachtauto’s en personenauto’s voor. Tegen 21.00 uur zijn we als laatste aan de beurt.
 Op de ferry een laat diner in het selfservicerestaurant en daarna een glaasje witte wijn aan de bar. Tegen 23.00 uur gaan we naar onze hut, lezen nog wat in bed en vallen vanzelf heerlijk in slaap.











Dag 2: zaterdag 3 augustus 2013
Vannacht goed geslapen in onze hut. En om 09.00 uur goed ontbeten.
Vandaag brengen we de dag door aan boord van de Victoria Seaways. Het is een gecombineerd vracht/passagiersschip. De meerderheid van de passagiers is Litouws, waaronder hel veel chauffeurs van de vrachtauto’s. We wennen dus al lekker aan de Litouwse sfeer met al dat voor ons onverstaanbare gespraat om ons heen. Ook geldt aan boord de Litouwse tijd en dat is één uur later dan bij ons. Dus ook in dat opzicht is het een beetje acclimatiseren. Het weer is fantastisch, dus we brengen geregeld tijd door aan het dek uitkijkend over de eindloze Baltische Zee. Hiermee en met wat lezen in de ebooks en een lekkere lunch verloopt de dag vlekkeloos.
Om 20.00 uur plaatselijke tijd komen we aan in Klaipeda. En een half uur later rijden we vanaf de ferry de kade op. We doorkruisen Klaipeda en gaan op weg naar een kleine camping (kempingas zoals ze hier zeggen) aan de kust. Hier is het weer ouderwets kamperen zonder allerlei luxe toeters en bellen.  Voor 450 litas (= € 15) krijgen we alles wat we nodig hebben. Een plek voor de camper, elektra, en sanitair. En ook nog wifi, maar daar komen we de volgende ochtend pas achter.

 





Dag 3: zondag 4 augustus 2013
We vertrekken van de camping en zetten koers naar de Koerse Schoorwal. Dit is een eiland voor de kust van Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad. De schoorwal is het vakantieeiland van veel Litouwers. Vroeger toen Litouwen nog door Pruisen was bezet vertoefden hier veel Pruisen. Laten tijdens de Russische bezetting verbleven gedurende de zomer hier veel apparatsjik  van de communistische partij.
De schoorwal is 95 km lang. De eerste 55 km zijn Litouws gebied. Het deel daaronder is Russisch (Kaliningrad). Dat deel bezoeken we niet. Te lastig en te veel tijdrovend vanwege visa etc.
Met de veerpont gaan we over vanuit Klaipeda en rijden naar het zuiden. Onderweg bezoeken we de heksenheuvel. En park, dat vol staat het houten beelden. Houtsnijwerk zie je trouwens veel hier. Ook bezoeken we het voormalig zomerhuis van Thomas Mann. Het is in 1930 gebouwd en Mann heeft er 3 keer verbleven. Daarna viel het in handen van de nazi’s (Joseph Göring).
We eindigen onze tocht op een camping bij het plaatsje Nida.



1 opmerking:

  1. Nini en Ton,

    Wij wensen jullie een prachtige en behouden rondreis in het Balticum, welke al zo voorspoedig begonnen is.
    Straks vanuit ons vakantieplekje in Frankrijk blijven wij jullie met onze IPad volgen.
    Veel genoegen en plezier op het verdere traject.
    Groetjes van Jan en Bea


    BeantwoordenVerwijderen